Kuntavaaliteemat

Allekirjoitan Piraattipuolueen puolueohjelman ja yleisen kuntavaaliohjelman sekä Tampereen oman kuntavaaliohjelman. Lyhyempiä kantojani yksittäisiin asioihin lienee helpoin tutkailla erilaisten vaalikoneiden kautta, ja blogauksissani olen pyrkinyt paneutumaan hiukan perusteellisemmin johonkin yhteen aiheeseen kerralla. Tälle sivulle olen koonnut muutaman laajemman, kiinteästi toisiinsa liittyvän teeman, joita mielestäni olisi tärkeää saada paremmin osaksi tamperelaista päätöksentekokulttuuria.

Pitkä aikajänne

Poliittisen päätöksenteon suuri ongelma on, että aikajänteestä muodostuu helposti hyvin lyhyt, korkeintaan vaalikauden mittainen. Tämä ei ole kokonaisen kaupungin suunnittelussa ollenkaan riittävää. Esimerkiksi terveydenhuollossa ennaltaehkäisevään työhön panostamalla voidaan säästää suuria summia pitkällä aikavälillä. Myös rakentamista ja liikenneratkaisuja harkitessa täytyy huomioida lähivuosikymmenien väestöennusteet sekä meidän kaikkien hyvinvoinnille keskeiset ympäristövaikutukset. Kenties räikeimmillään lyhytjänteisyys on näkynyt ohjelmistohankinnoissa, joissa halvin tarjous hyväksymällä on saatu aikaan moninkertaisia menoja yhden toimittajan loukun takia.

Avoimuus

Piraattipuolueen ydinagendoihin kuuluu avoin ja läpinäkyvä päätöksenteko. Tampereen nettisivuilta onkin jo helposti saatavilla pöytäkirjoja ja videoituja valtuustokokouksia, ja etenkin suuremmissa hankkeissa järjestetään asukkaiden kuulemistilaisuuksia. Suoraan kaupungin asioihin voi vaikuttaa kuitenkin etupäässä näiden vaalien kautta, ja kansanäänestys on jäänyt vitsiksi. Erityisen ongelmallisena avoimuuden ja tavallisten kaupunkilaisten vaikuttamismahdollisuuksien kannalta näen kuitenkin liikesalaisuuksien taakse piilotetun päätöksenteon, jota tehdään yhtiöittämisen ja ulkoistamisen nimissä. Esimerkiksi meidän kaikkien henkilötietoja haliinoi tuotteidensa ongelmista kuuluisa Tieto, jolta kaupunki siirtyi vuosi sitten ostamaan tietotekniikkapalvelut.

Todistepohjaisuus

Arvot ovat tärkeitä, mutta usein niihin aletaan vedota silloin, kun  ei ole vaivauduttu tutustumaan aiheeseen laaja-alaisesti hyviä ja huonoja puolia punniten. Lopputuloksilla on kuitenkin valitettavasti enemmän väliä kuin jaloimmillakaan aikomuksilla, minkä vuoksi niitä on syytä pyrkiä kaikin käytettävissä olevin keinoin arvioimaan jo edeltäkäsin. Valituksi tullessani sitoudun perehtymään kustakin päätöksestä saatavilla oleviin selvityksiin, aiempiin kokemuksiin ja tutkimustietoon. Olen valmis myös muuttamaan kantojani, mikäli huomaan alkuperäisen mututuntumani johdattaneen harhaan, sen sijaan että etsisin ainoastaan niitä tukevaa materiaalia.

Monimuotoisuus

Tampereen upeimpia puolia on monimuotoisuus ja eläväisyys. Meillä on persoonallisia kaupunginosia, lukemattomia alakulttuureita ja teräsrakennuksia historiallisesti arvokkaiden kohteiden vieressä. Tämä kaikki on tärkeää säilyttää sekä tukea ruohonjuuritason kulttuuria ja omaehtoisen yhteisöllisyyden rakentumista. Kaupungin toimenkuvaan ei kuulu ylhäältä käsin määritellä, mikä on oikeanlaista kulttuuria tai mikromanageroida asuintalojen kattojen värejä. Siinä missä eturyhmäajattelussa pyritään käärimään itselle tai kavereille etuja, yleensä vieläpä pelkästään lyhytnäköisesti rahallisia sellaisia, itse haluaisin ajatella nimenomaan kokonaisuuden kannalta. Harva esimerkiksi käyttää ainoastaan yhtä liikkumismuotoa, ja niin yksityisautoilijan, pyöräilijän kuin julkisilla liikkujankin etu on niiden kaikkien sujuvuus. Annetaan kaikkien kukkien kukoistaa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *