Avioehto

Mikä avioehto on, miten se lain vaatimusten mukaan laaditaan ja miksi sellainen tulisi ylipäätään ennen avioliittoa hankkia? Lue nyt artikkelistamme kaikki, mitä sinun tulisi avioehdosta ja sen laatimisesta tietää, ennen viiletystä avioliiton pyhään ja auvoiseen satamaan!

Avioehtosopimus

Suomessa lain mukaan aviopuolisoiden omaisuus jaetaan pääsääntöisesti avioeron sattuessa aina kahtia keskeltä, 50/5o jakoperusteella. Avio-oikeus kun ulottuu myös molempien osapuolten maalliseen omaisuuteen. Mutta mitä jos toinen puolisoista omisti alunperin, jo ennen avioliiton solmimista, huomattavasti suuremman omaisuuden? Sama jakoperuste toteutuu silti. Näin ollen suuremman omaisuuden omistanut puoliso joutuu avioerossa maksamaan tasinkoa pahimmassa tapauksessa puolesta omaisuudestaan – mukaan lukien myös ennen avioliittoa hankitut varat. Toisin kuitenkin käy, jos pariskunta on ehtinyt ennen papin aamenta tai eroa solmimaan lainvoimaisen avioehtosopimuksen.

Avioehtosopimuksella turvaat omaisuutesi

Avioehto ts. avioehtosopimus on avioliiton solmivien puolisoiden välinen, lain muotovaatimusten mukainen kirjallinen sopimus, joka on tarkoitettu molempien osapuolten omaisuuden turvaamiseen mahdollisen avioeron tai kuoleman sattuessa.

Puolittamisperuste ja omaisuuden erottelu

Sopimuksen ansiosta molemmat osapuolet saavat oikeuden poiketa omaisuutensa puolittamisperiaatteesta, joko kokonaan tai osittain. Jos sopimus on kokonaan poissulkeva, ei kummallakaan puolisolla ole enää minkäänlaista avio-oikeutta toistensa omaisuuteen. Tällöin avioliiton purkamisessa toimitetaan ainoastaan omaisuuden erottelu, jolta osin puolisot vahvistavat omat velkansa sekä varansa. Erottelun perusteella omaisuus taas jaetaan suoraan omistaville osapuolille, kun taas mahdollinen yhteisomaisuus myydään, jonka jälkeen saadut varat jaetaan puoliksi.

Aviehdon voi solmia myös avioliiton aikana

Avioehdon voi halutessaan laatia ennen avioliittoon astumista, mutta se on mahdollista tarvittaessa solmia myös jälkikäteen. Virallinen rekisteröinti onnistuu kuitenkin aina vasta avioliiton ollessa lainvoimainen, vaikka allekirjoitukset olisikin hankittu jo ennen häitä. Sopimukseen voidaan myös kirjata erilaisia skenaarioita – kuten esimerkiksi, miten omaisuus jaetaan toisen puolison kuollessa ja miten se taas toimitetaan mahdollisen arvioeron kohdalla. Usein puolisot teettävätkin sopimukseen erilliset kohdat sekä kuoleman että eron osalta. Halutessa omaisuutta voidaan rajoittaa myös yksipuoleisesti eli niin, että avioehtosopimus koskee vain toisen osapuolen omaisuutta. Tämä voi tulla kyseeseen esimerkiksi silloin, kun tuloerot puolisoiden välillä ovat huomattavan suuret, eikä toisen osapuolen omaisuus vaadi ollenkaan varjelua.

Avioehdon muotovaatimukset

Avioehdot ovat perinteisesti hyvin yksinkertaisia ja jopa netistä löytyy useita ilmaisia malleja sopimuksen laatimiseen. Kuitenkin suosituksena olisi, varsinkin jos sopimukseen kirjataan erilaisia skenaarioita tulevaisuuden varalle ja kyseessä on suuri omaisuus, että sen laatii ammattitaitoinen asianajaja. Avioehto voi kuitenkin lopulta koostua ainoastaan muutamasta tekstirivistä, kunhan kaikkein oleellisin asia tulee selkeästi ilmi. Muotovaatimuksiin lukeutuu kuitenkin todistajien käyttö, sillä avioehto ei ole lainvoimainen ilman todistajien allekirjoituksia.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *