Kattoremontin ajankohtaisuuden arvioiminen voi olla erittäin hankalaa, jonka vuoksi remontin aloittamista voidaan viivyttää liian pitkään. Näin ollen rakennevauriot kattoon voivat ehtiä muodostua, sillä vähäinenkin kosteus tekee nopeasti tuhojaan päästessään kiinni katon rakenteisiin. Mutta milloin remontti sitten kannattaa ja milloin taas riittää pelkkä paikkaus? Tällaiset ohjeet Kattoremontti Turku keräsi aiheesta!

Viat on korjattava kattorakenteista viipymättä

Kun kattorakenteissa havaitaan silmin nähden vikaa, kuten selkeästi vaurioituneita rakenteita, on monelle selittämättäkin selvää, että on aika kutsua paikalle remonttimiehet. Ainoastaan tällöin kun pystytään estämään laajemmat vauriot, kuten veden ja kosteuden pääsy muihin talon rakenteisiin. Uusi katto kun on erittäin halpa hinta siitä, ettei koko talon kosteusvaurioituneita rakenteita tarvitse kerralla uusia.

Säärasitukset voidaan piilottaa pesulla tai pienillä korjauksilla

Kun taas katto alkaa näyttää auringon haalistamalta ja säärasitusten kuluttamalta, voidaan kunnon pesulla saada vanhastakin katosta kuorittua taas entistä upeampi kaunotar. Samalla voidaan korjata pienempiä vikoja ja mahdollisesti esimerkiksi uusia vanhat maalipinnat, jolloin katon ulkonäkö kohenee jo huomattavasti.

Joskus kuitenkin kulahtanut ulkoasu kieliikin katteiden alle piilevistä ongelmista. Tällöin paikalle kannattaakin kutsua maalarin sijasta ensin kattoremonttien asiantuntuja, joka tutkii katon perinpohjaisesti ja pystyy erottelemaan mahdollisesti piilossa lymyilevät ongelmat. Uutta maalipintaa kun ei kannata maksaa, jos kattoremontti olisi edessä päin joka tapauksessa vielä samana vuonna.

Teknisen iän täyttyessä on aika remontoida

Kattorakenteilla on myös keskimääräinen tekninen ikä, jonka saavuttamisen jälkeen suositellaan aina koko katon uusimista. Nyrkkisääntönä pidetäänkin sitä, että jos katolle on kertynyt ikää jo yli 20 vuotta, olisi se aika uusia. Siinä vaiheessa kun ei uutta maalipintaa tai kunnon pesua ole enää järkevää toteuttaa. Tällöin tulisi siis katon kaikki katteet uusia ja samalla varmistaa, ettei suurempia ongelmia ala kertyä. Erityisesti tasakattoisissa taloissa kun kattorakenteet keräävät varsinkin keväisin ja syksyisin suuria määriä vettä, kun taas talvella lumen määrä rasittaa jo iän haurastuttamia rakenteita entisestään. Jos taas kodissasi on suhteellisen uusi katto, voidaan mahdollisia pikku vikoja ja puutteita korjata jo yksistäänkin.

Kuntotarkastuksella varmuus kattoremonttiin

Olipa sinulla kodissasi sitten millainen kattorakenne tahansa, kannattaa sen kunto kartoittaa tasaisin väliajoin. Kuntokartoituksella kun voit selvittää niin katon ja sen alusrakenteiden kunnon, remonttitarpeet ja niiden laajuuden sekä saada tarkan arvion mahdollisista kustannuksista.

Kattoremontti Turku ohjeistaakin, että onnistunut kattoremontti syntyy seuraavista askeleista:

  • Luota aina ammattilaiseen, sillä itse tehty kattoremontti ei yleensä tuo muuta kun lisäkustannuksia
  • Valitse aina laadukkaat ja kestävät materiaalit, jotta katon tekninen ikä kestää myös seuraavat vuosikymmenet ilman korjauksia
  • Muista varmistaa pohjarakenteiden kunto ja uusi myös ne tarvittaessa
  • Huolehdi katon tuulettuvuudesta
  • Uusi tarvittaessa myös sadevesijärjestelmät

Huomioitavia seikkoja ovat myös valtakunnalliset ja paikalliset viranomaisten asettamat rajoitukset ja ehdot. Näihin lukeutuvat esimerkiksi kattorakenteiden saneeraustyön laajuudesta riippuen mahdolliset rakennus- ja toimenpideluvat. Toimenpidelupaa tarvitaan yleensä siihen, jos remontoinnin yhteydessä katon muotoa muutetaan entisestä. Sen antamalla luvalla voidaan myös esimerkiksi muuttaa kiinteistön väriä, käyttötarkoitusta tai julkisivun ulkonäköä. Rakennuslupa taas tulee usein ajankohtaiseksi, jos kattoremontin yhteydessä toteutetaan laajempaa saneerausta, kuten esimerkiksi taloa laajennettaessa. Jos sinua mietityttää erilaiset lupa-asiat, kannattaa aina konsultoida paikallista rakennusalan ammattilaista tai kysyä neuvoa oman kaupungin rakennusvalvojalta, jotka tuntevat aluekohtaiset vaatimukset aina parhaiten.

Toteutusta vailla

Kattoremontin toteutus on nykypäivänä nopeaa ja tehokasta. Aluksi talon pihalle pystytetään oma purkualue ja remontin aikana paljastuvat kattorakenteet suojataan säärasituksilta, jonka jälkeen aloitetaan purkamaan vanhat vesikatteet. Tämän jälkeen vanhan kattopohjan päälle asennetaan ruoteet, joihin kosteuden pois pitävä aluskate kiinnitetään. Seuraavaksi vuorossa ovat tuuletusrimat, joiden kautta ilma pääsee kiertämään aluskatteen molemmin puolin. Niiden päälle asennetaan ruoteet ja vesikatteet. Varsinainen katemateriaali taas asennetaan itse kattopohjan päälle, jonka jälkeen kyseiselle kateprofiilille kiinnitetään siihen sopivat listat harjalle, räystäille ja lappeiden reunoille.

Lopuksi kattopohjaan asennetaan räystäiden otsalaudat, jonka jälkeen keskitytään piipunhattujen ja -pellien, sadevesijärjestelmien sekä mahdollisten kattoturvatuotteiden kuten lumiesteiden, kattosiltojen ja tikkaiden asentamiseen.

Kattoremontti Turku auttaa

Kun siis kattoremontti tai vanhan katon kuntokartoitus tulevat ajankohtaiseksi, kannattaa kysyä osaavaa ammattilaista avuksi. Oikeaoppisesti toteutettu kattoremontti, kun maksaa itsensä kyllä takaisin katon kestäessä vuosikausia. Varsinkin verrattuna huonosti toteutettuun ja uutta saneerausta jo muutaman vuoden päästä vaativaan remonttiin. Näin ollen voit saada pitkäikäisen ja erittäin kestävän katon, joka pitää kosteuden loitolla ja nostaa talosi jälleenmyyntiarvoa jopa huomattavasti!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *