Kollageenin eduista

Kollageeni-proteiini muodostaa 30 % koko ihmiselimistön proteiineista. Erityisen runsaasti kollageenia on ihossa, hampaissa, nivelissä, luustossa ja verisuonten seinämissä. Kollageenia tarvitaankin monipuolisesti näiden eri kudoksien toimintaan, uusiutumiseen ja lujuuteen. Esimerkiksi ihon ja verisuonten seinämien kimmoisuus sekä ruston rakenne ja vetolujuus ovat säikeisten kollageenikuitujen ansiota.
Kollageenityyppejä on olemassa kymmeniä erilaisia ja ne jakautuvat toimintansa ja rakenteensa puolesta erilaisiin ryhmiin. Näistä tyypin 1 kollageeni on elimistön yleisin proteiini ja mm. hampaiden, luuston ja ihon tärkein rakenneproteiini. Tyypin 2 kollageenia taas on eniten rustoissa ja tyypin 3 kollageenia löytyy rasvakudoksesta.
Vaikka kollageeni on tärkeä kudoksien rakennusaine, ikääntyessämme elimistön kyky tuottaa itse kollageenia alkaa hidastua. Hidastumisen nopeus on yksilöllistä, mutta se alkaa yleensä noin 25 vuoden iässä ja loppuu kokonaan keski-ikään tultaessa. Kollageenin väheneminen elimistössä näkyy mm. veltostuneena ihona, juonteina ja ryppyjen lisääntymisenä, jäykempinä nivelinä sekä verisuonten elastisuuden vähentymisenä, mikä taas nostaa verenpainetta. Monet aikuiset tukevatkin elimistön omaa kollageenintuotantoa erilaisilla suun kautta nautittavilla ravintolisillä.
Kollageenivalmisteita on saatavia useita erilaisia ja ne voivat olla suunnattu erityisesti aktiivisesti liikkuville, luuston ja nivelten hyvinvoinnin edistämiseen, kauneuden ylläpitoon tai verisuoniterveyteen. Koska kollageenia esiintyy vain eläinkudoksissa, sitä on saatavana ainoastaan eläinperäisistä lähteistä. Useissa valmisteissa suositaan kalakollageenia käyttöä sen hyvän imeytyvyyden ja siedettävyyden vuoksi. Kalakollageenin käyttöä ei suositella kala-allergikoille.
Kollageeni kannattaa ottaa myös yhdessä c-vitamiinin kanssa. C-vitamiini edistää normaalia kollageenin muodostumista verisuonten, ihon, rustojen, luuston ja hampaiden normaalia toimintaa varten.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *