Mikä on kuntta?

Kuntta tarkoittaa varpukasvillisuuden peittämää metsänpohjamattoa. Se on siis metsän aluskasvillisuuden muodostamaa pintakerrosta. Kunttapohjaista metsää kasvaa Suomessa paljon, varsinkin Itä- ja Pohjois-Suomen alueilla missä sää ja ilmasto ovat sen kannalta suotuisat. Kuntta koostuu useista eri varpukasvilajeista, kuten esim. mustikasta, puolukasta, variksenmarjasta ja kanervasta. Myös liekoja ja sammalia voi kasvaa seassa.

Kuntta piharakentamisessa

Nykysuomessa kuntta sanana tunnetaan myös siirtovarvikkona. Kunttaa keksittiin ruveta käyttämään pihakatteena 2000- luvun alussa Pohjois-suomessa, kun kesämökkien omistajat halusivat tonttia ympäröivää varvikkoa ja metsänpohjaa pihaansa. Niinpä sitä alettiin nostaa siirtovarvikkona metsistä ja tuoda pihoihin. Pikkuhiljaa tämä mainio keksintö alkoi kasvattaa suosiotaan myöskin omakotitalojen pihakatteena. Kuntta onkin yleistynyt viime vuosina jo Etelä-suomen mökkipihoissakin ja jopa omakotitalorakentajien vaihtoehtona.

Kuntta on oiva maisemointikeino sen helppohoitoisuuden kuten myös luonnonmukaisuuden ja visuaalisuuden näkökulmasta. Metsäisillä tonteilla kuntta-alueet pehmentävät luonnon ja rakennetun pihan välistä rajaa. Parhaimmillaan kuntta tietysti soveltuu tämän luontaiseen eli metsäiseen ympäristöön, mutta käytännössä mitään rajoituksia ei pihan suhteen ole, sillä kuntan kasvusto muuntautuu paikkaan sopivaksi. Isona bonuksena pidetään myös omaan pihaan kuntan mukana tulevaa marja-apajaa. Mustikka yleistyy varjoisemmilla kasvupaikoilla, kun taas puolukka ottaa vallan aurinkoisilla ja avarammilla paikoilla.

Kunttapiha elää vuodenaikojen mukaan ja ilahduttaa silmää eri vaiheissaan. Heti lumien sulettua kuntta on melko vihreää aina vihantien varpukasvien ansiosta, mutta varsinaiseen raikkaan vihreään loistoon se puhkeaa alkukesästä kun mustikka kasvattaa uudet lehtensä.

Kesän kuluessa eri lajit muodostavat pieniä kukintojaan ja syksyllä voi ihailla upeaa ruskan hehkua.

Kuntan siirtäminen

Kunttaa nostetaan eniten Pohjois-Suomen ja Kainuun alueen metsistä. Sitä ei voi kuitenkaan tehdä mistä vain, vaan metsänpohjan on oltava tietyntyyppistä missä varvustoa on riittävästi. Luonnollisesti tähän tarvitaan myös metsänomistajan lupa. Kunttaa kuoritaan alueilta joille on lähivuosina tulossa avohakkuu. Näissä paikoissa metsän pohja siis joka tapauksessa muokattaisiin, joten ehjä kuntta saa nostettuna ja pois vietynä uuden elämän uudessa kasvupaikassaan.

Kuntta nostetaan ja kuljetetaan yleensä joko levyinä tai rulliksi käärittyinä asiakkaalle. Pitkiä varastointiaikoja se ei kestä, joten asennus uuteen paikkaan on suositeltavaa tehdä heti toimituksen saavuttua kohteeseen. Hyvin tehdyt pohjatyöt ja runsas kastelu ensimmäisenä kasvukautena takaavat sen, että juurruttuaan kuntta pärjää jatkossa täysin ilman hoitoa ja on näin kiitollinen pihakatteena.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *