Kategoriat
Yleinen

Munasolujen luovutus lain näkökulmasta

Munasolujen luovuttaja jää vastaanottavalle pariskunnalle tuntemattomaksi. Ainoastaan ulkoiset ominaisuudet kuten pituus, silmien ja hiusten väri sekä etninen tausta kerrotaan.

Voimassa olevan hedelmöityshoitolain mukaan jokainen sukusolujen luovuttaja kirjataan viranomaisrekisteriin, jotta luovutetuista sukusoluista mahdollisesti syntynyt lapsi voi 18 vuotta täytettyään saada Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirastosta tiedon luovuttajan henkilöllisyydestä. Sukusoluja luovuttaneella ei kuitenkaan ole mitään oikeuksia tai velvollisuuksia suhteessa lapseen.

Munasolujen luovutus lääketieteellisestä näkökulmasta

Yhden luovuttajan munasoluilla voidaan hankkia lapsia korkeintaan viiteen perheeseen. Jokainen luovutuskerta arvioidaan aina erikseen. Luovuttajan kypsät munasolut kerätään ja pakastetaan tai käytetään tuoreeltaan vastaanottajan hoitoon.

Suurimmalla osalla lahjoittajista munasolujen kypsyttäminen ja kerääminen sujuvat ongelmitta. Pieni osa naisista saa hormonihoitoon liittyen lieviä sivuvaikutuksia, kuten itkuisuuden lisääntymistä. Munasolujen keräykseen liittyy ainoastaan pieni komplikaatioiden riski.

Munasolujen luovutus lahjoittajan näkökulmasta

Munasolujen luovutuksessa luovuttajan munasarjat stimuloidaan samalla lailla ja samoilla hormoneilla kuin koeputkihedelmöityshoidossa. Stimulaatiossa hyödynnetään vain ne munasolut, jotka siinä kuukautiskierrossa ovat joka tapauksessa kehittymässä ja jotka muuten menisivät hukkaan.

Munasolujen luovutus ei vaikuta naisen myöhempään hormonitoimintaan tai kuukautiskiertoon. Hormonihoito aloitetaan kuukautisten alettua ja jatketaan noin 10 vuorokauden ajan. Ovulaation aikaan munasolut kerätään ja kuukautiset alkavat tämän jälkeen normaalisti. Ehkäisystä pitää muistaa huolehtia huolellisesti stimulaation aikana ja sen jälkeen. Lahjoittaja voi halutessaan raskautua itse munasolujen luovutusta seuraavassa kuussa. 

Munasolujen luovutus ei myöskään vaikuta myöhemmällä iällä alkaviin vaihdevuosiin. Toisin kuin helposti saatetaan luulla, vaihdevuodet eivät aikaistu munasoluja luovuttaneilla naisilla.

Vastaa