Viemärin kuvaus on osa kattavaa kuntokartoitusta

Viemäriputkiston kuvaus on tarpeen mm. peruskuntokartoituksissa, vikakohteiden paikannuksissa sekä kiinteistön omistajan vaihdoksissa tehtäviin dokumentointeihin. Nykyaikaisella tekniikalla viemärin kuvaus on helpoin tapa selvittää ongelmien laatu niiden ilmaantuessa. Myös ongelmien ennaltaehkäisyssä viemärin kuvauksella on suuri rooli kun mahdollisen huoltotarpeen näkee suoraan kameran avulla. Tarvittaviin huoltotoimiin voidaan ryhtyä jo ennen kuin putket rikkoontuvat tai tukkeutuvat. Viemärin kuvaus suositellaankin tehtäväksi säännöllisin väliajoin putkiston iästä ja materiaalista riippuen. 

Kuinka viemärin kuvaus tehdään?

Kuvaus on helppoa ja siistiä toteuttaa eikä vaadi mitään purkutöitä. Viemäriin ujutetaan avoimesta tuuletusputkesta tai luukusta kaapeli, jonka päässä on erikoiskamera. Kamera välittää videokuvaa monitoriin, jonka perusteella viemärin kunto pystytään arvioimaan. 

Kuvauksen avulla selvitetään luotettavasti riskialttiit kohdat, jotka saattavat pettää tulevaisuudessa, sillä sen avulla paljastuvat mahdolliset tukkeumat,vuotokohdat, halkeamat, irronneet liittymät ja tiivisteet kuten myös vierasesineetkin. 

Monet LVI-alan yritykset tarjoavat maksuttomia viemärin kuvauksia ja tekevät sen perusteella kattavan kuntoraportin sekä tarjouksen mahdollisista huolto- ja korjaustoimenpiteistä. Remontti tai huolto voidaan suunnitella hyvinkin tarkasti ja täsmällisesti kun tilanne on suoraan nähtävissä kuvausta hyödyntäen. 

Milloin viemäri kannattaa kuvata?

Viemärikuvaus on ensimmäinen askel viemäriremontin suunnittelussa, ja se kannattaa tehdä hyvissä ajoin. Monesti törmätään tilanteeseen, jossa putkiston uusimista aletaan suunnitella vasta kun ongelmia ilmaantuu, eli aivan liian myöhään. Putkiston kunto olisi hyvä tutkia joka tapauksessa viimeistään siinä vaiheessa kun sen ikä on ylittänyt 20 vuotta. Yli 40 vuotta vanhat putket aiheuttavat jo huomattavan suuren vuotoriskin. Valurauta on yleisimmin käytetty materiaali suomalaisten omakotitalojen viemäreissä. Putkien iän ja materiaalin voi tarkistaa talon asiakirjoista. Jos putkiremontista ei löydy merkintää, putket ovat todennäköisesti alkuperäiset.

Viemärit kuvataan myös aina ennen viemäreiden sukitusta. Sukitus on saneerausmenetelmä  jossa viemäriputket uudistetaan sujuttamalla vanhan putken sisään epoksimuovinen sukka. Viemärit kuvataan uudelleen myös sukituksen jälkeen työn jäljen ja laadukkaan lopputuloksen varmistamiseksi.

Viemäreiden kuvaaminen on monesti tarpeen myöskin osana kiinteistön kuntokartoitusta,kun myytävänä olevan kohteen kuntoa arvioidaan kokonaisuudessaan.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *